22:16:06

 

ИЗТЕГЛЕТЕ ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ВАШИЯ ТЕЛЕФОН

 

 

 ANDROID-ICONAPPLE-ICON

ИЗТЕГЛЕТЕ ПРИЛОЖЕНИЕ

ЗА ВАШИЯ ТЕЛЕФОН

Пускат тренировъчно електронното записване на първокласници в Бургас

Публикувана от  Сряда, 08 Май 2013 11:49
Пускат тренировъчно електронното записване на първокласници в Бургас община Бургас

 

 

 

В сайта на община Бургас вече е активиран банер за електронно записване на първолаци през новата учебна 2013/2014 година: www.uburgas.org. Системата е първа в България, нейната цел е да улесни родители, служители на учебни заведения и администратори при подаване на заявления и изготвяне на класирането.

“Нека преди да се пристъпи към реално подаване на заявление (регистрация), бургазлии разгледат подробно информацията за работа със системата, в какви срокове се провежда записването и класирането, критериите за класиране и необходимите документи, за да им е лесно и всичко да тръгне гладко”, призова кметът Димитър Николов.

 

Етапите за работа със системата са три: Подаване на заявления - 31 май – 10 юни, Класиране -

20 юни, Записване - 20 – 26 юни. За да се запознаят родителите със системата, в периода от  7 до 30 май регистрационната форма е отворена. Тя е достъпна единствено с информативна цел. Не се опитвайте да се регистрирате в този период, защото данните няма да бъдат записвани. Заявления за участие в прием 2013/2014ще могат да се подават от 31-ви май!

 

Общо 32 бургаски училища ще разкрият 101 паралелки за 1-ви клас. По норматив всяка от тези паралелки ще има 22-24 места. Всяка година над 1800 деца се записват в първи клас в Бургас. Този път броят им ще бъде 2000. Вместо да обикалят всяко училище поотделно, родителите могат да се запознаят с учебните заведения и условията, които предлагат, чрез електронната система за броени минути от дома си.

 

За още по-голямо удобство на родителите, новата система има визията на тази, която се използва от 2 години за прием в детските градини. Отново в няколко стъпки, по много лесен и бърз начин ще се осъществява и самото записване. Разликата тук е, че родителите ще имат възможността да посочат 5 свои избора на училище /а не 3, както е в детските градини/, които да подредят по приоритет.

 

В активираната електронна система бургазлии могат да се запознаят с всички критерии, регистрационна форма, необходими документи, училищата във всяка териториална дирекция, тъй като приоритет ще има и местоживеенето, и броя свободни места за първокласници в тях. Ако родителите срещат някакви затруднения или имат въпроси, могат да ги зададат на електронната страница - ще им бъде отговорено, а отговорите ще се виждат от всички.

 

Първото класиране ще бъде на 20 юни, а записването ще бъде от 20 до 26 юни, когато родителите трябва да подадат в самото училище необходимите документи - оригинал на свидетелство за завършена предучилищна подготовка, издадено от детската градина, и документ, удостоверяващ предимство, ако има такова. Свободните места след първото класиране ще бъдат обявени от 27 до 30 юни, когато е и срокът за родителите, чиито деца не са приети, да коригират желанията си. Второто класиране ще бъде на 4 юли, а записването за него - от 4 до 10 юли.

Тази система ще позволи едно балансирано разпределение на децата по всички училища, което е от изключителна важност, тъй като до момента някои училища са претоварени, а други - разполагащи със свободна и много добра база - стоят почти празни.

Родителите, които нямат възможност по електронен път да заявят своите желания, ще могат да направят това по стария традиционен начин - като отидат в даденото училище, попълнят формуляр и в тяхно присъствие дежурният учител в учебното заведение въведе данните в системата и им даде уникалния входящ номер за проверка на резултатите.

 

Децата, които ще се ползват с предимство, са:

 

- Деца, завършили предучилищна подготовка в самото училище;

 

- Деца, чиито братя или сестри се обучават в същото училище към 15 септември 2013 г.;

 

- Деца на родители с постоянен или настоящ адрес към съответната териториална дирекция;

 

- Дете сирак или полусирак;

 

- Дете с трайни увреждания над 50 %.

 

При равен брой точки системата автоматично дава приоритет на първото записано дете, а следващото се записва в училището, което родителят е посочил като второ желание. След записването разпределението по паралелки се извършва от директора на учебното заведение.

 

От тази година община Бургас създаде организация кандидат-първолаците да остават до края на август в своята си детска градина при същите условия и такси. Така за родители, баби и дядовци, отпада притеснението кой да ги гледа през лятото.

 

Прочетена 533 пъти Последно променена в Четвъртък, 09 Май 2013 14:37
  • bnr_mhz.png

Слушайте нашия глас

Времето

Разпокъсана Облачност

10°C

Бургас

Разпокъсана Облачност
Влажност: 82%
Вятър: ENE at 17.7 км/ч
Четвъртък
Разпокъсана Облачност
9°C / 16°C
Петък
Дъжд
7°C / 14°C
Събота
Променлив гръмотевична буря
8°C / 16°C
Неделя
Разпокъсана Облачност
8°C / 18°C

Слушайте нашия глас